Dias imoti

Как да продам имот със възбрани и ипотека?

Продажбата на имот с възбрани и ипотека в България изисква специално внимание и съобразен подход, тъй като тези обременения могат да влияят на успешното осъществяване на сделката. Ще се спрем на ключовите етапи и важни аспекти, свързани с този процес.

 

1. Идентификация и проверка на обремененията

  • Агенция по вписванията. 

Началната стъпка при продажбата на имот е извличането на информация от Агенция по вписвания относно всякакви възбрани или ипотеки върху него.

  • Получаване на справка за възбрани и ипотеки.

Подгответе се да поискате и получите официална справка за възбрани и ипотеки, която доказва съществуващите обременения върху имота.

 

2. Комуникация с кредиторите

  • Свързване с кредиторите

Ако има възбрани върху имота, важно е да се свържете с кредиторите, обявени в справката, да уточните детайлите за възбраната и дали е възможно предоговаряне.

  •  Погасяване на задължения.

Ако продажбата изисква погасяване на задължения пред отделни кредитори, те трябва да ни предоставят актуална информация към момента на придобиването на  за успешен трансфер.

 

3. Преговори и уговорки

  • Преговори с кредиторите

Ако е възможно, проведете преговори с възбранните кредитори за евентуално улеснение на обремененията или определяне на точни условия за продажбата.

  • Договаряне на цената.

Уточнете с продавача ипотеката и възбраните и какво може да се направи, за да се осигури подходяща цена и условия за купувача

 

4. Нотариално заверен акт и плащане 

  • Нотариален акт. 

Завършващата стъпка е сключването на нотариален акт за покупко-продажба пред нотариус. В този документ трябва да бъде ясно отбелязано присъствието на възбрани и ипотеки, ако има такива.

  • Изплащане на възбрани и ипотеки.

По време на трансфера, част от плащането на купувача може да се използва за погасяване на възбрани и ипотеки, ако е уговорено така с кредиторите.

 

5. Регистрация и актуализация на документацията

  • Регистрация в Агенция по вписванията.

След успешната продажба, акта трябва да бъде регистриран в Агенция по вписванията, за да се актуализира собствеността на новия собственик.

  • Оповестяване на ипотеката.

Ако има промени в ипотеката, следва да се уведоми възбраният кредитор и да се предприемат необходимите стъпки за актуализация на документите.

 

6. Юридическо съдействие

 Поради сложността на този процес, е силно препоръчително да се консултирате с юрист, специализиран в недвижими имоти и финанси, който да ви предостави професионално съдействие и да ви напътства през целия процес.

 

Продажбата на имот със възбрани и ипотека в България е възможна, но изисква внимателно планиране и преговори. Купувачът и продавачът трябва да бъдат информирани за всички тежести на имота и да работят с професионалисти, за да осигурят успешното приключване на сделката.

Сподели публикацията:

Свързани публикации

Call Now Button