Dias imoti

Съдебна делба след прекратяване на брака с развод в България

Прекратяването на брака с развод често налага необходимостта от разделяне на имоти, общи активи и задължения. В България процесът на имотна делба след развод се осъществява при взаимно съгласие, а при непостигнато такова – чрез съда, а правилата и процедурите за делба са определени в Семейния кодекс.

1. Процедура за Имотна Делба:

След завършване на процеса на развод, ако съпрузите не могат да постигнат взаимно съгласие относно делбата на имотите, може да се стигне до съдебна делба.

Съдебният процес включва няколко основни стъпки:

  • Подаване на исково заявление

Един от съпрузите трябва да подаде исково заявление за съдебна делба пред компетентния съд в областта, където е регистрирано постоянното му местоживеене.

 

  • Определение на имуществото за делба

Съдът определя имотите, които са предмет на делбата. Това включва всички недвижими имоти, придобити по време на брака и парични средства, превозни средства и други активи и пасиви, които са били придобити по време на брака.

 

  • Оценка на имотите

При необходимост, съдът може да нареди оценка на имотите, които ще бъдат обект на делбата. Това става с цел правилно разпределение на стойностите между бившите съпрузи.

 

  • Разглеждане на иска за съдебна делба на имота

Съдът изслушва аргументите и доказателствата на страните за това дали определен имот следва да бъде делен поравно или в съответствие с други критерии, които могат да вземат предвид възпитанието на децата, икономическият принос към брака и други фактори.

 

  • Издаване на решение

След изслушване на доказателствата, съдът издава решение относно делбата на имотите.

 

2. Фактори, влияещи на делбата на имоти:

При съдебната делба след развод в България, няколко фактора играят съществена роля в определянето на делбата на имотите:

  • Имоти придобити по време на брака

Всички имоти, придобити по време на брака, се считат за единна имуществена общност и подлежат на делба, включително недвижими и движими имоти, както и финансови активи. Според законовата норма в България и двамата съпрузи имат равен дял от общото имущество, независимо от финансовия принос към него.

 

  • Децата и имотната делба

Ако има деца от брака, съдът може да вземе предвид техните нужди и благосъстояние при определяне на делбата, с цел да се осигури стабилност и подходящо място за живот.

 

  • Икономическия принос

Съдът може да вземе предвид икономическия принос на всяка от страните към брака. Това включва приноса към семейния бюджет, издържането на децата и други икономически аспекти.

 

  • Основно жилище

В случай на спор за основното жилище на семейството, съдът може да вземе предвид интересите на децата и да присъди жилището на родителя, който ще има главната грижа за тях, без значение чия собственост е жилището.

Например: ако съпругът има единствено собствено жилище, след развод при получаване на права върху децата от съпругата и при полагане на основна грижа за тях от същата, съдът ще присъди жилището на нея, и въпреки че е собственост на съпруга. Той няма право да го ползва, отдава или продава до на вършване на пълнолетие на всяко от децата.

 

Съдебната делба след развод в България е сложен процес, който изисква внимателно ръководство от юрист и прецизно представяне на доказателства. Решението на съда по въпросите за имотната делба има дългосрочни последици, поради което е от съществено значение за засегнатите страни да се консултират с опитен адвокат, за да защитят своите интереси и да осигурят справедлив и балансиран изход от процеса на разделяне на имотите след развод.

Сподели публикацията:

Свързани публикации

Call Now Button