Dias imoti

Приемане на наследство и придобиване на собственост

Процесът на приемане на наследство и придобиване на собственост в България е важен момент в живота на всеки наследник. За да се осигури успешното и безпроблемно завършване на този процес, е важно да се разберат стъпките и изискванията, които включва тази правна процедура.

 

 Смърт на заветодателя

  • Издаване на смъртен акт. 

Изваждане на удостоверение за наследниците. Заветодателят може да укаже наследниците си в завещание или, ако такова не съществува, се прилагат законовите правила за наследяване в България.

 

Оценка на наследството

  • За да направите справка на всички активи и задължения на покойника към момента на смъртта, подайте заявление в БНБ и в Агенцията по вписвания по местоживеене на починалото лице.

 

  • Оценка на имотите.  Имотите, включени в наследството се оценяват от оценител, който изготвя официален оценителски доклад.

 

Приемане на наследството

  • Съгласие на наследниците. Внимавайте – за приемане на наследство се счита дори и усвояването на един лев от наследството. Преди да направите каквато и да е стъпка, направете нужните справки. 

 

Обявяване на наследството пред съответната община

  • След узнаване за наследството имате срок от два месеца да обявите наследения имот пред съответните общини.

 

Изпълнение на завещание.  Ако заветодателят е оставил завещание, нотариусът се грижи за изпълнението му съгласно неговите разпоредби.

 

Възможни причини за отказ.  В някои случаи наследниците могат да откажат наследството си поради различни причини. Отказът се извършва в нотариален ред.

 

 Данъчни и други задължения

  • Плащане на данъци и разноски. Наследниците трябва да изпълнят всички данъчни задължения, свързани с наследството, както и всички други разноски, свързани с процедурата.

 

  • Съвет от данъчен съветник. Консултирането с данъчен съветник може да помогне в оптимизирането на данъчната ситуация и избягването на възможни проблеми.

 

Процесът на приемане на наследство и придобиване на собственост в България изисква внимание към правните процедури и точно изпълнение на необходимите стъпки. Консултирането с адвокат, нотариус и други професионалисти може да гарантира успешното и безпроблемно приключване на този важен процес.

Сподели публикацията:

Свързани публикации

Call Now Button